Motorcykelförsäkringar

När du har köpt en motorcykel ska du förstås också ha en försäkring som hjälper dig i olika situationer som kan uppkomma. En trafikförsäkring måste du, enligt lag, ha när motorcykeln används i trafik. Ja, du är till och med skyldig att ha den försäkrad även om den inte är i körbart skick eller om du inte har tänkt ge dig ut på vägarna med den. För att slippa teckna en trafikförsäkring får du i så fall ställa av cykeln, eller helt enkelt avregistrera den. Men, då får du givetvis inte heller köra den.

Men, trafikförsäkringen ger dig inget direkt skydd för din motorcykel, utan är i första hand till för att ersätta vid personskador vid trafikolycka. Den innehåller också ett egendomsskydd, men det gäller då inte din egendom, utan andras egendom som du råkar skada. Kör du, till exempel, in i grannens staket så det går sönder kan grannen få ersättning från din trafikförsäkring. Och det är naturligtvis bra både för grannsämjan och din plånbok, men har du uppfyllt drömmen och skaffat en motorcykel vill du förmodligen också skydda den med en försäkring. Då är det motorcykelförsäkringar som gäller, på samma sätt som bilägaren får komplettera trafikförsäkringen med en bilförsäkring. Och precis som då det gäller bilförsäkringar är motorcykelförsäkringen indelad i två olika nivåer – hel- och halvförsäkring. Likheterna fortsätter när man tittar på vad som ingår i de olika försäkringarna. För precis som på bilförsäkringen är den huvudsakliga skillnaden mellan dessa två att helförsäkringen också omfattar ett vagnskadeskydd. Har du haft bil och bilförsäkring är det alltså inte så komplicerat att hitta rätt försäkring eftersom du troligen vet vad de olika försäkringarna omfattar.

Premierna för försäkringarna påverkas en del av hur stor skaderisken är, därför kan faktorer som din ålder, var du bor och hur länge du har haft körkort påverka priset på din motorcykelförsäkring. Du kan själv påverka kostnaden genom valet av självrisk. Hos vissa försäkringsbolag får du en billigare försäkring om du använder skyddskläder och om du låser in motorcykeln under natten, till exempel. Hos andra bolag påverkar detta inte premien, men det kan påverka självrisken om du råkar illa ut och måste utnyttja försäkringen.

Det finns också olika försäkringar för olika märken, vilket kan ge dig vissa fördelar om du kör en motorcykel av ett visst märke. Men, hos de flesta försäkringsbolag är priset detsamma oavsett vilket märke din cykel har. Många väljer att ställa av sin cykel under vintern då den oftast inte används. Men, eftersom den kan bli stulen eller bli utsatt för brand även vintertid kan du få en försäkring som gäller hela året, oavsett om motorcykeln är avställd eller inte. Ofta är priset säsongsanpassat och du betalar bara en mindre del av helårspremien under vintern.

Att välja motorcykelförsäkring är alltså inte helt lätt, men det blir lite enklare när du vet vad de olika försäkringarna omfattar. Här, på nätet, kan du se alla försäkringarna, och eftersom du har dem samlade på ett ställe kan du lättare jämföra dem. Jämför både priser och villkor för att hitta den försäkring som är bäst för dig.