Mikrolån

Idag är mikrolån den snabbaste låneformen i Sverige, men så har det inte alltid varit. Innan mikrolån blev populära var det nämligen vanligt att folk vände sig till pantbanker om de behövde pengar snabbt. Idag finns pantbanker fortfarande, fast mikrolånen har börjat ta över allt mer, så det är inte konstigt att det finns de som undrar över om det egentligen rör sig om i princip samma sak, samt vad som egentligen är bättre: ett mikrolån eller ett lån av en pantbank?

Skillnaderna mellan dessa två lånetyper är dock mycket stora, så för att du som läser denna artikel bättre ska förstå vad skillnaderna består av, samt kunna välja den av dessa låneformer som passar just dig bäst kommer här en kort guide till vardera låneform, samt en lista med skillnader mellan dem.

 

Hur funkar mikrolån?

För att ta ett mikrolån behöver du ingen säkerhet, vilket betyder att du kan ansöka om ett lån till vilket ändamål du vill och det enda som lånegivaren tittar på när denne avgör om du får lånet eller inte är din ekonomi. Detta betyder att en kreditupplysning görs i samband med att du ansöker om lånet. Man måste vara minst 18 år gammal för att få ta ett mikrolån, ha en fast inkomst samt vara folkbokförd i Sverige.

 

Om man tar ett mikrolån sätts pengarna man lånar in direkt på bankkontot man har.

 

Om det är så att man inte betalar sitt mikrolån kommer man att få en påminnelse för lånet, och det kommer även att skickas vidare till inkasso och eventuellt Kronofogden om man inte betalar det ens efter påminnelserna. Man kan aldrig bli av med skulden utan att betala den, utan struntar man i att göra detta, kommer ytterligare kostnader bara att läggas på skulden.

 

Hur funkar lån hos en pantbank?

När du tar ett lån hos en pantbank måste du lämna in något du äger som en säkerhet för det lån du tar. Det är pantbanken som avgör vad detta föremål kan anses vara värt, så det är inte alltid man får lov att låna så mycket som man hade trott, vilket är viktigt att komma ihåg om man är intresserad av detta alternativ. Du måste vara minst 18 år gammal för att få låna på en pantbank och kunna visa en giltig legitimation. Kraven för att låna hos en pantbank är därför lägre, och ingen kreditupplysning tas på låntagaren.

 

Den som lånar på en pantbank får kontanter direkt i handen, över disk, utan någon som helst väntetid.

 

Skulle man inte betala tillbaka sitt lån till pantbanken kommer föremålet man lämnat i pant att säljas av pantbanken, som då behåller de pengar de får för det.