Låna pengar

Att låna online skiljer sig från att ta ett lån hos en fysisk bank på flera olika, viktiga sätt. Det är därför bra om du som ska låna online för första gången vet lite mer om detta fenomen, och vet vad det egentligen är du ger dig in på. Därför kommer här en guide till fenomenet, för att du ska få en bättre förståelse för det.

 

Typer av lån som man kan ta online

De flesta vet inte det, för de förknippar kanske fenomenet med att ansöka om lån online med snabblån och liknande smålån, men det går faktiskt att ansöka om de flesta typer av lån online idag, från de stora bolånen som man kanske behöver när man ska köpa bostad till billån, vanliga privatlån och så vidare.

Det går alltså att välja mellan många olika belopp när man väljer att låna online också. Visserligen har man vissa begränsningar av lånegivarna själva att ta hänsyn till, men eftersom man kan välja mellan många olika lånegivare och de flesta av dem har ganska stora beloppsspann, är valmöjligheterna ändå stora.

Vad man bör göra innan man skickar in en låneansökan

Innan du ansöker om ett lån online måste du alltid jämföra många olika lånegivare med varandra, för det mesta gällande de lån man kan välja mellan när man ska låna online skiljer sig stort mellan de olika lånegivarna. Priserna kan vara väldigt olika beroende på vilket lån man väljer, de möjliga återbetalningstiderna är inte heller de samma och givetvis skiljer sig lånen även åt villkorsmässigt. Det är därför a och o att titta på många olika lånealternativ innan man ansöker. Som tur är finns det bra hjälpmedel i form av olika låneguider och jämförelsetabeller man kan använda sig av för att göra detta steg lättare.

 

Du bör heller aldrig skicka in en låneansökan till någon lånegivare utan att ha läst villkoren för lånet det gäller. Finns det några nackdelar med ett viss lån är det nämligen just i villkoren detta kommer att framgå, så för att du inte ska bli missnöjd när du väl har lånet är det viktigt att förstå dem till fullo.

 

Hur man ansöker

Man ansöker om ett lån via nätet direkt på lånegivarens hemsida. När du väl vet vilken lånegivare du vill låna av, är det du ska göra därför att gå in på denna lånegivares hemsida. Där fyller du i ett ansökningsformulär. Detta brukar vara mycket enkelt, då det framgår tydligt vad du behöver fylla i och inte.

 

I detta skede kan det även krävas att du identifierar dig på något vis, t.ex. via e-legitimation eller liknande.

 

Vad man kan förvänta sig efter ansökan

Efter att du skickat in din ansökan kommer lånegivaren du ansökt om lånet av att meddela dig om din ansökan blev beviljad eller inte. Detta kan ske på flera olika vis, beroende på lånegivaren, men det är vanligt att man får ett sms eller ett mail med beskedet.

 

Om din låneansökan blir beviljad kommer pengarna du lånar att betalas ut till ditt bankkonto. Därför är det viktigt att i ansökningsskedet fylla i rätt kontonummer.

Hur sköts återbetalningen av lånet?

Detta varierar också mellan lånegivarna, så läs alltid all information om detta hos lånegivaren innan ansökan för att vara på det klara gällande detta.