Bläckpatroner

Har bläcket tagit slut i någon av behållarna på din skrivare, är det dags att byta ut den mot en ny. För att få utskrifter med bra kvalitet och framför allt med rätt färgåtergivning måste det naturligtvis finnas bläck i alla fyra (eller fem) bläckpatronerna. En modern skrivare har fyra bläckpatroner för var och en av de fyra färgerna rött, gult, blått och svart. För att du ska få bilder med rätt färg måste det finnas alla färger, och om någon patron är tom kan du se det på att du får en felfärgad utskrift. De flesta skrivare visar bläcknivån, och talar om när en bläckpatron är tom och behöver bytas ut.

Har inte din skrivare en sån funktion får du istället se på utskrifterna för att avgöra vilken färg som tagit slut. När en färg fattas kommer komplementfärgen till denna att dominera bilden, och genom att lära sig lite om komplementfärgerna kan man alltså se vilken färg som fattas. Om bilden blir grön, till exempel, är det den röda bläckpatronen som behöver bytas ut, och om du får en lilatonad bild är den gula färgen slut. Detta kallas färglära och du kommer kanske ihåg en del av detta sen skolans bildlektioner.

När du vet vilken färg du ska ha kan du titta på bläckpatroner på nätet. Här finns nog det största utbudet på ett ställe, och du kan hitta bläck till din skrivare även om den är av äldre modell eller av något udda märke. I de vanliga elektronikbutikerna, där du oftast hittar bläckpatroner, är utbudet ofta ganska begränsat och omfattar för det mesta bläckpatroner till de vanligaste skrivarna. På internet finns flera företag som är specialiserade på just bläckpatroner och som har ett betydligt bredare sortiment. Här kan du hitta patroner till, i stort sett, alla skrivare som finns på marknaden. Med ett så stort utbud kan man kanske tro att det är svårt att hitta rätt patroner till sin egen skrivare, men så är det inte alls. Det enda du behöver för att få rätt bläckbehållare är skrivarens märke och modell. I webbutiken är bläckpatronerna katalogiserade efter märke, och när du kommer in på ditt märke är det bara att leta reda på din skrivarmodell. När du klickar på den får du fram alla bläckpatroner som är kompatibla med den aktuella skrivaren. Och då är det bara att välja ut den, eller de, bläckpatroner du vill ha. Utbudet är stort, och många gånger kan man välja mellan flera olika röda, blå, gula och svarta bläckpatroner.

Det brukar finnas ett sortiment med originalpatroner från skrivarens tillverkare, och ett antal andra bläckpatroner som också fungerar med din skrivare. Vilket du väljer är en personlig fråga, och det beror kanske också på hur mycket du vill betala för dina bläckpatroner. Originalpatronerna brukar oftast vara dyrare, men då kan du å andra sidan vara säker på att de ger bästa utskriftskvalitet och inte är till skada för din skrivare. På nätet hittar du oftast bläckpatroner till ett betydligt lägre pris än i de fysiska butikerna.